| 
Q 1.  How ownership of
  immovable property is acquired by a person? Ans.   A person may acquire immovable property in any of the
  following way
 (i) By inheritance of ancestral property.
 (ii) Through will.
 (iii) Acquisition by oneself such as purchase etc.
 (iv) Through gift, trust, settlement deeds.
 (v) Grant, sanad / Inam by the Government
 Through decree of Court.
 There are two ways of acquisition:
 1.By act of parties.
 Example: Purchase, gift etc.
 2. By operation of law
 Example: Inheritance, decree of Court etc. (for details please see Transfer
  of Property Act, 1882 (Central Act))
 Top
 
 Q 2.  Is it necessary to register in Office of the
  Sub Registrar to get khata transferred in respect of property acquired by
  inheritance?
 Ans.   Not necessary. After the death of owner of a property
  his heirs, such as wife, children i.e. male and female, married or unmarried
  may get the Khata transferred on production of death certificate of the owner
  with details of property held by him to the following officers.
 If property is an agricultural land - Tahasildar (See Sec.128 of Karnataka
  Land Revenue Act, 1964) Offices of Corporation, Municipality, Panchayat or
  City survey if such office exists.
 Top
 
Q 3 . Which are the documents
  requires to be compulsorily registered? Ans .  1. Gift deed of immovable property.
 2. Other non-testamentary instruments, which purport or Operate to create,
  declare, assign, limit or extinguish whether in the present or in future, any
  right, title or interest, whether vested or contingent, of the value of one
  hundred rupees and upwards, to or in immovable property;
 3. Non testamentary instruments which acknowledge the receipt or payment of
  any consideration on account of the creation, declaration, assignment,
  limitation or extension of any such right, title or interest;
 4. Leases of immovable property from year or for any term exceeding one year,
  or reserving a yearly rent;
 5. Non testamentary instruments transferring or assigning any decree or order
  of a court or any award when such decree or order or award purports or
  operates to create, declare, assign, limit or extinguish whether in the
  present or in future, any right, title or interest, whether vested or
  contingent, of the value of one hundred rupees and upwards, to or in
  immovable property;
 6. The documents containing contracts to transfer for consideration, any
  immovable property for the purpose of section 53A of the Transfer of Property
  Act, 1882 shall be registered if they have been executed on or after the
  commencement of the Registration and Other Related Laws (Amendment) Act, 2000
  and if such documents are not registered on or after such commencement, then,
  they shall have no effect for the purposes of the said section 53A
 Top
 
 Q 4 . How to effect partition of
  .property?
 Ans.   a. If all the parties have share (common right) in
  the property partition can be effected. If partition is effected through an
  instrument such instrument must be compulsorily registered.
 b. Oral partition affected through memorandum submitted to the concerned
  authorities need not be registered.
 c. Stamp duty has to be paid in respect any kind of partition whether it is
  to be compulsorily registered or not.
 d. Parties to the partition may agree to effect partition of unequal
  shares.
 Top
 
Q 5.  When there are two or
  more heirs, can one or two be made full owners by others taking money in lieu
  of their share?  Ans .  a) Yes. Any of the co-owners can individually or collectively
  release his / their right in favour of one or more collectively as the case
  may be and make him / them full owner. This kind of release can be with or
  without payment of money. This document is called Release.
 b) Release can be made not only in case of inherited property but also in
  case of joint purchase/acquisition.
 Top
 
 Q 6.  What is a will?
 Ans.   A testamentary document by which a person bequeaths
  his property to be effective on his death is a will. The property will
  devolve on the person in whose favour it is bequeathed after death of
  testator.
 Top
 
Q 7 . Who can execute a will? Ans .  a) Any person above the age of 18 years and mentally
  sound may execute will, but will caused by fraud or coercion or by
  importunately will not be valid. Therefore a will must be executed
  voluntarily.
 b) Parents or guardians cannot execute will on behalf of minors or lunatics.
 c) Attestation by minimum two witnesses is necessary.
 d) Scribe (deed writer / advocate) cannot be called witness. Two independent
  attesting witnesses other than the scribe or necessary.
 e) Beneficiary under a will should not sign as attesting witness.
 In order to avoid disputes in implementation of a will, description of
  property and the beneficiaries should be clearly be written without giving
  room for any doubt.
 Top
 
 Q 8.  Is it compulsory to register a will?
 Ans .  It is not compulsory to register. Executants may
  register at his option. It is better to register the will. If original is
  lost a certified copy can be obtained from Sub-Registrar Office.
 Top
 
Q 9 . Where can the will be
  registered? Ans.   It can be registered in any office of the Sub
  Registrar in India
 Top
 
Q 10  Is there any time limit
  to register a will? Ans .  There is no such time limit
 Top
 
Q 11.  Can a will be
  cancelled?  Ans.   The testator can cancel his will at anytime during
  his lifetime. Such cancellation deed requires a Stamp duty of Rs.100-00
 Top
 
Q 12  Can a registered will be rectified or
  changed? Ans  
  If executant of a will wishes to rectify, add to will may do so during his
  lifetime. This is called codicil. This document does not require stamp duty.
 Top
 
Q 13.  Can a will be registered
  even after death of testator? Ans.   Yes, claiming party under the will have to produce
  will, records relating to the death of the testator, witness and the scribe
  before the Sub Registrar. If Sub Registrar is satisfied about the truth and
  genuineness of the execution of the will, he will register.
 Top
 
Q 14.  What is the Stamp duty
  and Registration fee to register a will? Ans .  There is no Stamp duty on will deed. For registration
  of will during the life time of the testator Rs.200-00 Registration fee
  prescribed. To register the will after the death of the testator Registration
  fee of Rs.200-00 and enquiry fee of Rs.250-00 is prescribed.
 Top
 
Q
  15 . Is the certified copy of a registered will
  available to any body? Ans .  A certified copy of a registered will is available to
  the testator only during his lifetime. After his death anybody can obtain
  after producing proof of death of testator.
 Top
 
Q 16 . How to keep contents of
  a will confidential?  Ans.   Will can be deposited in a sealed cover in office of
  the District Registrar. A fee of Rs.1000-00 prescribed to deposit will in a
  sealed cover. Depositor or authorized person (executor) can withdraw the
  sealed cover containing a will, if desires to do so. A Registration of
  Rs.200-00 prescribed.
 Top
 
Q 17.  What is the procedure to
  obtain the sealed cover containing a will after the death of the depositor? Ans .  On making an application along with proof of the
  death of the depositor, District Registrar will open sealed cover in the
  presence of the applicant and it will be registered. Certified copy will be
  issued if desired. A fee of Rs.100-00 prescribed to open a sealed cover.
 Top
 
Q 18 . What is the procedure
  for change of khata of the properties obtained through will? Ans.   After the death of the testator person claiming through
  the will have to apply to the concerned authorities as explained in question
  no.2 along with the copy of the will and death proof.
 Top
 
Q 19.  What are the duties and liabilities
  of buyers and sellers while purchasing a property? Ans.   Following is the duties and liabilities of buyers and
  sellers
 Before sale
 liabilities of seller  Liabilities of purchaser
 To inform defects in the property
 To provide records of right
 To execute sale deed  Payment of consideration
 To pay of the liabilities on the property
 Rights
 Rights of seller  Rights of buyer
 To get rent and profits  Right of encumbrance on consideration already
  paid
 After completion of sale
 Liabilities of seller  Liabilities of purchaser
 To hand over possession  Liability on accidental or loss to the
  property
 Information about right
 To hand over records of rights after receipt of consideration  Duty to
  pay taxes and liabilities after taking possession of property
 Rights of seller  Rights of buyer
 If consideration is due encumbrance on property of such dues 
  Incremental value/profit on property
 Though there are rights and duties the purchaser should carefully examine the
  following matters;
 1) Original documents.
 2) How did the seller acquire the property.
 3) Encumbrance Certificate of the property for a minimum period of 15 years
  from Sub Registry Office to know if there are any encumbrances on the
  property to be purchased.
 4) Verify from the concerned court if there are any litigations on the
  property to be purchased.
 5) Verify if there are any litigations, objections in revenue, municipal
  offices about inheritance or any other matter.
 6) If seller is a power of attorney holder, it should be verified from the
  principal and if such power of attorney is genuine and whether it is still in
  force.
 7) It should be verified whether the transaction is opposed to public policy
  under Section 22A of the Registration Act, 1908. If so the document will not
  be registered.
 8) If the Property is a granted land to the member of scheduled caste and
  scheduled tribe, it should be verified if the transaction is in contravention
  of the terms and conditions of grant and whether permission of the Government
  is obtained for transfer.
 Top
 
 Q 20 . What are the transactions opposed to public
  policy?
 Ans   Government has declared the following as opposed to
  public policy under Section 22A of Registration Act, 1908 namely,-
 
(1) (a) Agreement to sell,
  sale, gift, exchange, mortgage, lease or assignment of land of which the
  occupancy right has been granted under Chapter III of the Karnataka Land
  Reforms Act, 1961 in contravention of the restrictions imposed under section
  61 of the said act and the rules framed there under.(b) Agreement to sell, sale, gift, exchange or otherwise of any land in
  excess of the ceiling limit specified in section 63 or 64 of the Karnataka
  Land Reforms Act, 1961 in contravention of section 74 of the said act and the
  rules framed there under.
 (c) Agreement to sell, sale, lease, mortgage with possession or otherwise of
  any agricultural lands to a person or a family or a joint family who or which
  has an assured annual income of rupees Two lakhs and above from sources other
  than agriculture in contravention of section 79-A of the Karnataka Land
  Reforms Act, 1961 and the rules framed there under.
 (d) Agreement to sell, sale, lease, mortgage with possession or otherwise of
  any agricultural land to an educational, religious, charitable institution
  society, trust, company, association, other body of individuals or a
  co-operative Society other than the co-operative farming society in
  contravention of section 79-B of the Karnataka Land Reforms Act, 1961 subject
  to the exceptions and exemptions provided under section 109 of the said act
  and the rules framed there under.
 (e) Agreement to sell, sale, gift, lease, mortgage with possession or
  otherwise of any agricultural land granted under the Karnataka Land Grant
  Rules, 1969 subject to restrictions on sale, transfer, and specific use
  imposed there under as per the provisions of the said Rules.
 (2) One cannot possess land as owner, tenant or as mortgagee with possession
  in excess of 10 units. If a family consists of more than five members, such
  family may hold two units per head not exceeding 20 units.
 PART A
 [See Section 2(A)(35-A)
 Classification of Lands
 A Class
 Lands having facilities for assured irrigation from such Government Canals
  and Government Tanks as are capable of supplying water for growing two crops
  of paddy or one crop of sugarcane in a year.
 B Class
 (i) Lands having facilities for assured irrigation from such Government
  Canals and Government Tanks as are capable of supplying water for growing
  only one crop of paddy in a year.
 (ii) Lands irrigated by such lift irrigation projects constructed and
  maintained by the State Government as are capable of supplying water for
  growing two crops of paddy or one crop of sugarcane in a year.
 C Class
 (i) Lands irrigated from any Government sources of irrigation, including lift
  irrigation projects constructed and maintained by Government other than those
  coming under A Class and B Class.
 (ii) Lands on which paddy crop can be raised or areca crop is grown with the
  help of rain water.
 (iii) Lands irrigated by lifting water from a river or Government Canal or
  Government tank where the pumping installation or other device for lifting
  water is provided and maintained by the land owner.
 Notes
 (1) Lands having facilities for irrigation from a Government Source where the
  system of water supply is suitable for growing only light irrigated crop
  namely, crops other than paddy and sugarcane shall come under this class.
 (2) Lands growing irrigated garden crop will come under classes ‘A’, ‘B’ or
  ‘C’ as the case may be depending upon the source of irrigation and the system
  of water supply.
 D Class
 Lands classified as dry but not having any irrigation facilities from a
  Government source.
 Note.- Lands growing paddy or garden crops not coming under A Class, B Class
  or C Class shall belong to this class.
 PART B
 Formula of determining equivalent extent of different classes
 One Acre of A Class land having soil classification value above 8 annas = 1.3
  acres of A Class land having soil classification value below 8 annas = 1.5
  acres of B Class land having soil classification value above 8 annas = 2.0
  acres of B Class land having soil classification value below 8 annas = 2.5
  acres of C class land having soil classification value above 8 annas = 3.0
  acres of C class land having soil classification value below 8 annas = 5.4
  acres of D Class land.
 Top
 
 Q 21.  Is it necessary to obtain permission for
  transfer of agricultural land granted under Land Grant Rules or granted
  occupancy right under Land Reforms Act even after lapse of condition for
  transfer?
 Ans.   Yes. Application should be submitted to Tahasildar
  and acknowledgement is obtained. If permission is not granted within 15 days
  after getting acknowledgement, document can be registered as if permission is
  granted.
 Top
 
Q 22 . What are other
  restrictions to purchase agricultural land? Ans .  Lands granted to persons belonging to scheduled caste
  or scheduled tribe cannot be transferred or purchased without prior
  permission of the Government. This restriction does not apply to mortgagee in
  favour of co-operative or scheduled banks and partition among family members
 2. Social or Industrial organizations can purchase with the permission of the
  Government (Refer Sec.109 of Karnataka Land Revenue Act, 1964).
 Top
 
Q 23.  How to get transfer of
  immovable property?  Ans .  a. As explained under Question 3, if value of
  property under sale, exchange, lease, and mortgage is Rs.100 or more, deed
  relating to such transaction must be compulsorily registered (Sec.17 of
  Registration Act 1908).
 b. Gift deed, must be registered irrespective of the value of the property.
 c. After the deed is registered `J' slip is sent to Tahasildar in case of
  agricultural land and city survey office, in case of city non-agricultural
  property of properties are under city survey. The purchaser should get
  confirmed whether khatha is transferred through `J' slip.
 In areas where there is not city survey is not in operation, one has to apply
  along with copy of the deed to the concerned Corporation/ Municipal/panchyat
  office to effect transfer of khatha.
 Top
 
 Q 24 . What is the purpose of Registration?
 Ans.   (a) By Registration of transaction of immovable
  property will become permanent public record. This is a notice to the general
  public. Those getting transfer of property should verify whether such
  property has been previously encumbered.
 (b) According to Transfer of Property Act right, title or interest can be
  acquired only if the deed is registered.
 Top
 
 Q 25 . What are the effects of non-registration?
 Ans  . If a deed of transfer, which is compulsorily
  registrable, is not registered it will not be admissible in evidence (Sec.49
  of Registration Act 1908)
 Top
 
Q 26.  Is there time limit to
  present a document for registration after it is executed (signed)? Ans  . a. Document may be presented for registration within
  four months from the date of execution (signature).
 b. If a document is executed out of India, the period of four months will be
  counted from the date of its receipt in India.
 c. After four months document may be presented within another four months
  with penalty subject to maximum of ten times the registration fees if the
  District Registrar grants permission. But document may be presented before
  Sub Registrar within eight months. Thereafter it cannot be accepted for
  registration. (For details please see Rule 52 of Karnataka Registration
  Rules, 1965).
 Top
 
 Q 27.  What is the day today timing for acceptance
  of deeds for registration in Sub Registry offices?
 Ans.   Generally deeds are accepted during working hours.
  Sub Registrar may stop accepting two hours before closing time if he has
  sufficient work to attend in respect of deeds already received for
  registration.
 Provided deeds may be accepted in emergency cases on payment of extra fee of
  Rs.200 one hour before sunrise and one hour after sunset and on
  holidays.
 Top
 
Q28.  Can the document
  presented for registration be withdrawn?  Ans .  Registering officer may permit withdrawal of the document
  before completion of registration on written request by the party who
  presented the document. Fifty percent of the registration fee is refundable.
  Likewise Stamp duty is also refundable subject to deductions. (Please see
  question No.19 on stamp duty F.A.Q.)
 Top
 
Q
  29 . Who should be present at the time of
  registration? Ans .  A deed may be presented for registration either by
  claiming or executing party but the executant / executants must be present to
  admit execution (signing) of the deed (Please see Sec.32 of Registration Act
  1908).
 Top
 
Q 30.  What is the course, if
  executing party refuses to appear in Registry Office to admit execution? Ans  . a. In such circumstances, registering office will
  issue notice/ summons to the Executant. If the party does not turn up
  registering officer will refuse registration.
 b. Application may be made to the District Registrar on such refusal to the
  District Registrar who will hold enquiry and decide the case. Rs.250 should
  be paid for such application.
 c. One may submit appeal to the Civil Court if District Registrar also
  refuses to order for registration (For details please see Sec.73, 74, 75, 76
  & 77 of Registration Act 1908).
 Top
 
 Q 31.  Who can sign as witness to a
  document?
 Ans .  Any person, above 18 years of age and not a party to
  the document may sign as witness.
 Top
 
Q 32.  What is meant by
  Identifying witness of person presenting/executing a document?  Ans .  In order to identify genuineness of the persons
  executing the document, signature of identifying witness are obtained.
  Without such witness, registering officer may refuse registration.
 Top
 
Q 33 . Who is authorise to
  write a deed? Ans .  Deed may be personally written by the executant or
  may be drafted by a licensed deed writer or advocate.
 Top
 
Q 34 . Is it necessary to
  register immovable property by Government as inam or granted on
  darkhast?  Ans .  They are exempted from registration. Khatha is
  effected on the basis of orders of Government (see Sec.90 of Registration Act
  1908).
 Top
 
Q 35.  Are there any kind of
  documents registered without personal appearances of the parties for
  registration?  Ans  . 1. Mortgage deed executed under Improvement Loans
  etc.
 2. Certificate of sale issued by revenue court.
 3. Documents executed by farmers in favour of primary co-operative land
  development bank to obtain loan and loan bonds executed by farmers in favour
  of banks under Karnataka Agricultural Credit Co-operations and Miscellaneous
  Provisions Act 1975 are sent under Sec.89 of the Registration Act and they
  are filed.
 Top
 
Q 36I.s it necessary to register deed
  relating to transfer or assignment of decree relating to immovable
  property?  Ans .  If value of the property involved in decree is Rs.100
  or more and creates, declares, transfer, limit or extinguish right it should
  be compulsorily registered (See Sec.17 (e) of Registration Act).
 Top
 
Q 37.  Explain the registration
  of adoption deed?  Ans.   Adoption deed maybe executed and registered like any
  other deed. Stamp duty Rs.45 and registration fee Rs.200 are leviable on it.
 Top
 
Q 38.  Explain the Power of
  Attorney? Ans .  There are two kinds of Power of Attorney.
 1. General Power of Attorney (GPA)
 2. Special Power of Attorney (SPA)
 a) General Power of Attorney is executed by a person in favour of another to
  act on behalf of him generally. It may include management of property, Court
  matter/litigations, sale of mortgage of property or any other act.
 b) Special Power of Attorney is executed to do a particular act. Power of
  Attorney holder is answerable to the principal and liable to give accounts to
  him.
 Top
 
Q 39.  Does property get
  transferred by getting a General Power of Attorney from the person selling
  it? Can the agent become owner of property? Ans .  No. It is wrong to say that ownership is transferred
  by getting General Power of Attorney. Persons purchasing property must get
  the sale deed registered. This principle applies to other kinds of
  transactions also.
 Top
 
Q 40.  Who can execute Power of
  Attorney? Ans .  A person who has attained majority may execute power
  of attorney in favour of another person who has attained majority including
  family members like brother, sister, father and mother to act on his behalf.
  If a power of attorney is executed to sell property in favour of relatives
  other than those mentioned above, 2 percent stamp duty shall be paid on
  market value of such property. If a power of attorney is executed in favour
  of developers, Builders of apartment, 4 percent stamp duty shall be paid on
  market value of such property. (see article 5(f) & 41(a), 41(ea),
  Schedule to Karnataka Stamp Act 1957).
 Top
 
 Q 41.  When would a General Power of Attorney gets
  cancelled?
 Ans.   a. GPA automatically gets cancelled on the death of
  Executant.
 b. Principal (Executant) may cancel it any time.
 Top
 
Q 42  .What does Irrevocable
  Power of Attorney mean? Ans.   If the Power of attorney is executed for
  consideration in respect of property it cannot be unilaterally revoked,
  prejudicial to the interest of the agent (See Sec.202 of Indian Contract Act,
  1872).
 Top
 
Q 43.  What is the meaning of a
  Special Power of Attorney? Ans .  (a) Power of Attorney executed by a person in favour
  of another to act on his behalf for specific purpose is called Special Power
  of Attorney.
 (b) If a person is unable to go over to registry office to present a document
  executed in his favour or to admit execution of document executed (signed) by
  him, such power of attorney shall be authenticated or attested by a Sub
  Registrar. Otherwise they are not acceptable for the purpose of registration.
 Top
 
 Q 44 . Is it compulsory to register
  power of attorney attested in India by Magistrate or notary?
 Ans .  They need not be registered. But General Power of
  Attorney containing authority to present or admit execution of a document
  executed by the principle is not acceptable for such presentation or
  admission of execution unless they are attested or authenticated by a Sub
  Registrar.
 Top
 
Q
  45 . Is it compulsory to register General Power of
  Attorney executed by persons residing out of India and attested by officers
  of Consulate office of India in that country?  Ans.   It is not necessary to register. But Stamp duty as
  per Article 41 shall be paid within 3 months from the date of receipt of the
  power of attorney in India.
 Top
 
Q 46.  Is it compulsory to get
  a Power of Attorney attested by a Sub Registrar if it has already been
  attested by Magistrate or Notary, under which documents are signed by the
  agent? Ans .  Not necessary
 Top
 
Q 47.  What is meant by
  Encumbrance Certificate? Ans .  Encumbrance Certificate is a record showing
  registered transactions pertaining to a property. If mortgage, sale or any
  other deeds in respect of a property are registered, encumbrance certificate
  is issued Form No.15.
 Click here to download Prescribed application form no.22 to obtain
  Encumbrance Certificate.
 Top
 
Q 48.  What is meant by a Nil
  Encumbrance Certificate? Ans .  If no deeds of transactions are registered in respect
  of a property nil encumbrance certificate is issued in Form No.16. If
  Certificate is issued in this form, it means that there are no registered
  transactions / liabilities on the property for a given period of time
  unregistered transactions are not included in this certificate.
 Click here to download Prescribed application form no.22 to obtain
  Encumbrance Certificate.
 Top
 
 Q 49 . What is the fee for Encumbrance
  Certificate?
 Ans  . a. Application fee Rs.5
 b. Rs.30 for search of first year and Rs.10 for every subsequent year.
  Example: To obtain Encumbrance Certificate for 13 years. Application fee
  Rs.5-00 plus first year Rs.30-00 plus 12 years Rs.120-00 and total Rs.155-00.
 Top
 
Q
  50 . How to obtain Certified Copy of registered
  document? Ans .  1. Any person may obtain certified copy of registered
  document relating to immovable property.
 2. Certified copy of registered will may be obtained only by the testator
  only during his lifetime. Any person may get copy of a will after the death
  of the testator on production of death certificate.
 3. Copies of registered deed of GPA and other documents relating to movables
  may be obtained by executant / claimant or agent, representative of such
  person only.
 Stamp paper of Rs.10 is required to be produced along with the application
  and copying fee of Rs.3 for every page of Xerox copy or Rs.5 for every 100
  words or part thereof is to be paid.
 Points to be noted by registering public for registration of a document
 No. Do's Don'ts
 1 
  Meet registering officer directly for your work  Do not depend on
  middlemen for your work
 2  Pay the fees required to be paid directly to the registering officer
  and obtain receipts  Do not pay money to the middlemen.
 3  Market value of each area is published. Pay stamp duty as per market
  value  Purchase stamp papers from licensed stamp vendors only. Beware of
  fake stamp papers
 4  Verify whether date of delivery of the registered deed is written on
  the receipt. Keep the receipt securely with you only  Don't handover
  receipt to middlemen.
 5  Get information records to be produced for registration in the
  registry office  Don't go for registration without necessary
  records.
 6  Fee for drafting/writing documents are prescribed. Pay accordingly
  and obtain receipts for it  Don't pay without receipt. Do not pay fee
  for drafting and registration together if demanded. Pay Registration fee
  directly in the office.
 7  Contact higher authorities for any doubts and complaints.  Do
  not conceal your feelings about the officer or staff. Inform the higher
  authorities.
 8  Obtain registered deeds personally or through registered post. 
  Do not depend on middlemen for return of document after registration.
 9  Note true market value of property  Under valuation is an
  offence.
 Top
 
 Q 51 . Where can I register my
  immovable property ?
 Ans .  Documents pertaining to immovable property shall be
  registered in the Sub-Registrar office in whose jurisdiction the property is
  situated
 Or If you have any problem with the Sub-Registrar's office please approach
  the District Registrar of your district.In Bangalore Urban district still if
  you have problem in registration you can visit the Office of the Inspector
  General of Registration where your registration work pertaining to Bangalore
  Urban district will be attended.
 Circular
 Top
 |